Izrada web stranica – Wireframe

Pitate se što je Wireframe i kakve veze ima s izradom web stranica? Pa krenimo redom. Wireframe možemo definirati kao skicu vaše buduće web stranice, tj. nacrt koji prikazuje gdje će biti raspoređeni tekstualni, vizualni i ostali elementi web stranice.

Wireframe zapravo ne prikazuje realno budući izgled vaše web stranice nego pojašnjava kako bi ona trebala funkcionirati i gdje će se pozicionirati određeni elementi. Wireframe se radi prije izrade same web stranice, iz razloga da se ne napravi greška u koracima – tj. da se na okvirnoj skici (Wireframeu) definira dogovor klijenta i dizajnera okvirni raspored elemenata buduće web stranice.

S obzirom da se Wireframe zapravo vrlo jednostavno napravi, klijentu je na taj način puno jednostavnije sudjelovati u procesu izrade svoje web stranice. Wireframe se može skicirati i na papiru rukom (da toliko je jednostavno) ili se alternativno mogu koristiti i određeni programski alati kao Mockingbird.

wireframe
wireframe

Kroz proces izrade Wireframea dizajner i klijent svakako bi trebali definirati nekoliko bitnih stvari:

  1. Redoslijed prezentacije sadržaja na web stranici
  2. Definirati izgled, poziciju i stavke glavne navigacije i drugih sporednih izbornika
  3. Generalno sučelje web stranice – okvirni dizajn u skladu s dva prva koraka
  4. Poziciju Call to Action gumbića

U slučaju da tijekom izrade Wireframea dobro definirate četiri iznad navedene stavke vaše buduće web stranice, sama izrada web stranice biti će puno kvalitetnija i brža, jer dizajner ima jasnu viziju u kojem smjeru gradi stranicu dok vi s druge strane također imate jasnu viziju kakav sadržaj trebate dostaviti i za koje dijelove web stranice.

Iako riječ Wireframe predstavlja nepoznanicu kod većine ljudi, radi se o jednoj vrlo jednostavnoj stvari koja može uvelike olakšati proces izrade web stranice.


Pisali smo još i o...