Kako funkcionira web hosting?

Čitatelji nas često pitaju da objasnimo koja je razlika između domene i web hostinga. Mnogi početnici ne znaju da su to dvije odvojene stvari.

Domena je adresa vaše web lokacije koju ljudi upisuju u URL polje preglednika kako bi posjetili vašu web stranicu, odnosno ono što bismo nazvali poveznicom/linkom. Drugim riječima, kada bi vaša web stranica bila kuća, domena bi bila zapravo adresa.

A što je onda hosting?

Kada želite pokrenuti posao u stvarnom svijetu, trebate fizičko mjesto da biste postavili, pohranili i prodali svoje proizvode. Ista pravila vrijede i u digitalnom svijetu prilikom postavljanja web stranice. Web hosting je mjesto na kojem žive sve datoteke vaše web stranice.

Kako su imena domena i web hosting povezani?

Bez domene posjetitelji ne bi mogli pronaći vašu web stranicu, a bez web hostinga ne biste mogli napraviti web stranicu. Ako planirate stvoriti internetsku prisutnost, pouzdan web hosting je presudan. Danas postoji mnogo tvrtki koje nude usluge web hostinga. Ponude se kreću od besplatnih rješenja s ograničenim mogućnostima do skupih usluga web hostinga specijaliziranih ovisno o potrebama posla. Plan koji odaberete ovisit će prvenstveno o tome kako planirate koristiti svoju web stranicu. Nakon što kupite hosting i registrirate ime domene, možete započeti izgradnju web stranice.

Kako funkcionira web hosting?

Kada postavljate svoje poslovanje na internet (izrada web stranice/web shopa), imate niz datoteka, slika i HTML koda koji čine vaše web mjesto. Te datoteke zauzimaju određenu količinu prostora i treba ih negdje smjestiti. Bez hostinga vaše datoteke jednostavno bi se nalazile pohranjene isključivo na vašem računalu (offline) i nitko ih nikada ne bi vidio.

Davatelj usluga web hostinga tvrtka je koja pruža tehnologije i usluge potrebne za posjećivanje vaše web stranice na Internetu. Web stranice su smještene ili pohranjene na posebnim računalima koji se nazivaju poslužitelji. Kada korisnici Interneta žele pregledati vaše web mjesto, sve što trebaju učiniti je unijeti adresu ili domenu vaše web stranice  u svoj preglednik. Njihovo računalo tada će se povezati s vašim poslužiteljem i vaše će im se web stranice „dostaviti“ putem preglednika. Dakle, davatelj usluge hostinga osigurava mjesto na web poslužitelju za pohranu svih vaših datoteka i odgovoran je za isporuku datoteka vaše web stranice čim preglednik podnese zahtjev upisujući ime vaše domene. Mogli bismo reći da je davatelj usluge hostinga zapravo posrednik između vaše web stranice i posjetitelja.

Pojednostavljeno – kada plaćate usluge hostinga, jednostavno iznajmljujete prostor za pohranu na Internetu – baš kao što biste unajmili fizičku trgovinu za svoju tvrtku.

Čiji hosting zakupiti?

Odabir hostinga značajan je jer o njemu ovisi koliko brzo i pouzdano će se vaša web stranica učitavati i funkcionirati. Razmislite o tome koliko tvrtki danas posluje prvenstveno putem interneta; njihovi prodajni i poslovni potencijalni klijenti dolaze s njihove web stranice. Ako posjetitelj dođe na vašu web stranicu, a učitavanje predugo traje, stranica se ne prikaže ispravno ili se ne prikaže uopće – potencijalni kupci neće čekati. Oni najčešće odlaze s vaše web stranice u potrazi za onom koja radi dovoljno ažurno i može isporučiti ono što posjetitelj traži.

Vaš odabir odgovarajućeg i pouzdanog pružatelja usluga web hostinga važan je korak u pristupu mreži, pogotovo ako pokrećete web stranicu za poslovanje. Obratite stoga pozornost na veličinu paketa koji kupujete, cijenu, sigurnost i zaštitu podataka, korisničku podršku (koliko ažurno se rješavaju potencijalni problemi), izradu back up-ova kako ne bi došlo do gubitka podataka, brzinu samog hostinga te u konačnici i sveukupnu funkcionalnost.

O vrstama web hostinga i njihovim namjenama pisat ćemo detaljnije u sljedećoj objavi.

Ako ste već odlučili postati prisutni na internetu – pogledajte našu ponudu hosting paketa!

Javite nam se za više informacija,

Vaš Smart Design

Pisali smo još i o...