Utjecaj kvalitetne web stranice na vaše poslovanje

Jeste li ikada razmišljali kakav je utjecaj web stranice ili web shopa na vaše poslovanje? Možemo redom detaljnije obrazložiti najvažnije faktore weba koju utječu na poslovanje tvrtke.

U posljednjem desetljeću internet i web stranice imaju velik utjecaj na poslovanje gotovo svake tvrtke. Kakav je utjecaj najbolje se vidi na primjeru velikih kompanija kao što su banke, trgovački lanci, razni web shopovi i internet trgovine a u konačnici i na primjeru same države. Sve iznad navedene tvrtke u posljednjih 10 godina intenzivno ulažu u svoje web stranice i/ili web shopove ali i ostala digitalna rješenja kao što su mobilne aplikacije (vjerojatno su nam svima najpoznatije aplikacije za mobilno i internet bankarstvo, popularni strani i domaći web shopovi i državni sustavi kao e-građani, e-porezna, e-start, digitalna komora i sl.).

Iako je došlo do velikog razvoja online trgovine i dalje postoje kupci koji preferiraju svoju kupovina obaviti u fizičkim prodavaonicama. Međutim takvi kupci u 79% slučajeva prije kupnje istražuju proizvod i tvrtku koja ga prodaje na internetu.

Konkuriranje velikim kompanijama

Manjim i srednjim tvrtkama kvalitetna web prisutnost putem web stranice ili web shopa za početak otvara veliku mogućnost da se gotovo ravnopravno natječe s velikim konkurentima, što u fizičkoj trgovini često nije moguće. Cijena kvalitetnih web rješenja u posljednjih nekoliko godina postala je prihvatljiva za manje i srednje tvrtke tako da nedostatak financijskih sredstava više ne predstavlja problem za ulazak u digitalnu utrku.

Vjerodostojnost brenda

Kvalitetna web prisutnost u obliku web stranice ili internet trgovine daje vašem poduzeću vjerodostojnost i povjerenje kod kupaca. Kako je navedeno iznad u ovom članku oko 79% kupaca koji kupuju u fizičkim prodavaonicama obvezno prije kupnje provjerava proizvod i trgovca na internetu. U slučaju da vaša tvrtka nije na internetu kupac će odabrati vašeg konkurenta.

Vidljivost na internetskim tražilicama (kao Google)

Kada želite kupiti neki proizvod ili uslugu koje je prvo mjesto na kojem se raspitujete o cijenama i prodavačima? Odgovor je vjerojatno internet, tj. preciznije Google. Vaša web stranica ili internet trgovina mora biti kvalitetno napravljena kako bi ju Google i ostale tražilice adekvatno prepoznali. U prijevodu vaša stranica mora se rangirati za ključne riječi koje se odnose na vaše poslovanje kako bi ju kupci mogli pronaći i shvatiti kao relevantan izvor točnih informacija. Sama web stranica sama po sebi nema prevelikog smisla ako ju Google i tražilice nisu adekvatno prepoznali.

Kakav je utjecaj loše web stranice ili web shopa na poslovanje?

U današnje vrijeme imati lošu web stranicu možda je i gore nego ne imati uopće web stranicu. Većina današnjih kupaca kada stigne na lošu web stranicu uopće se ne zadržava na istoj i automatski otpisuje vašu tvrtku kao potencijalnog dobavljača proizvoda i okreče se konkurenciji. Ovakvo ponašanje nastupa iz razloga što ljudi nemaju povjerenja u vašu web stranicu ili jednostavno zaključuju da više ne poslujete jer web stranica nije u skladu s današnjim vremenom. Kvalitetna web stranica zapravo je postala obveza svake tvrtke koja želi imati stabilnost i dugoročno poslovati.

Povećanje prodaje

Web stranica ili web shop kada su adekvatno napravljeni i koncipirani uglavnom ostvaruju povećanje prodaje i dovode vam nove kupce kroz vrijeme čak i ako ne ulažete u kampanje digitalnog marketinga. Što duže vaša web stranica postoji Google i ostale tražilice bolje je prepoznaju kao pouzdan izvor relevantnih informacija i rangiraju vašu web stranicu bolje, takvo rangiranje vam kroz vrijeme dovodi sve više internetskih korisnika na web stranicu.

Izgradnja brenda

Web dizajn i dizajn vaše web stranice doprinosi izgradnji vašeg brenda. Vaš brend važan je faktor u vašem odnosu s postojećim i novim kupcima. Dobro postavljen brend pomaže vam da se iako ste možda manja tvrtka uspješnije nosite s velikim konkurentima i dugoročno ostvarite održivost i konkurentnost poslovanja.

Web stranica pruža ključne informacije

Jedna od glavnih zadaća web stranice ili web shopa je pružiti sve relevantne informacije o vašem brendu i proizvodima korisnicima na jednostavan i intuitivan način. Sve bitne i “glavne” informacije moraju se pronaći vrlo jednostavno na web stranici. Nadalje sve vaše popuste, akcije i specijalne pogodnosti trebali biste redovito objavljivati i na web stranici kako bi korisnici imali uvid u kontinuitet poslovanja vaše tvrtke i prepoznali je kao web mjesto na koje se isplati vratiti.

Dovođenje novih kupaca/klijenata kanalima digitalnog marketinga

Službena web stranica ili web shop tvrtke postoji i da dovodi nove kupce na vaša vrata, bilo da se radi o pasivnim kanalima koji ostvaruju povrat na investiciju kroz duži rok kao što je SEO ili da provodite aktivno oglašavanje kao Google ili Facebook oglašavanje koje ostvaruje brže povrate uloženog novca uz veći rizik. U slučaju da želite koristiti digitalni marketing u vašem poslovanju isto ne možete adekvatno postići bez dobre i optimizirane web stranice. Web stranica ili web shop predstavljaju središnje mjesto u modernim marketinškim kampanjama bile one digitalne (online) ili offline. Danas je gotovo nemoguće provesti kvalitetan marketing bez kvalitetne web stranice.

Zaključak

Web stranica danas je obvezan element svake tvrtke, odnosno poslovnog subjekta. Međutim sami uspjeh web stranice i povrat na uložena sredstva nisu definirana samom izradom već i kvalitetom dizajna, sadržaja i tehničkih karakteristika web stranice. U nekoliko različitih primjera iz prakse dokazano je kako web stranica često zna imati odlučujuću ulogu u poslovanju i održivosti poslovnog subjekta.

Zanima vas više o kvaliteti sadržaja i optimizaciji web stranice? Pregledajte ostale članke na našoj web stranici ovdje.

Pisali smo još i o...