Kako pretvoriti vaše povremene kupce u stalne putem web shopa?

Možda imate trgovinu odnosno fizičku poslovnicu u kojoj prodajete vaše proizvode stalnim i povremenim kupcima? Moguće da uz vašu fizičku poslovnicu imate i web shop na kojem se povremeno pojavi poneki kupac. Međutim jeste li ikada pokušali pretvoriti vaše povremene kupce u stalne i imate li ideju kako to napraviti? Znate li kako izgraditi trajan odnos s vašim kupcima?

Ako govorimo o najčešćoj situaciji u praksi gdje imate fizičku poslovnicu i web shop trebali biste razmišljati dugoročno. Najpovoljniji oblik oglašavanja u današnje vrijeme je remarketing putem Google oglasa i društvenih mreža. Remarketing pojednostavljeno predstavlja puštanje online oglasa osobama koje su prethodno već bile na vašoj web stranici.

Iskoristite broj posjeta vašoj fizičkoj poslovnici

Danas sve započinje s pristupom i odgovarajućim alatima. Nakon što kupac završi s kupnjom u vašoj fizičkoj poslovnici možete zatražiti njegovu email adresu ili broj telefona na koji će mu stići kupon za popust prilikom sljedeće kupnje.

Kada vam kupac dozvoli dostavu kupona putem emaila ili telefona možete mu poslati prigodnu obavijest s kuponom i linkom na vašu web stranicu. Kada kupac klikne na link i posjeti vašu web stranicu može ući u vašu online publiku za remarketing.

Idealna stvar kod ovakve publike za remarketing je što znate da oglasima ciljate osobe koje su već bili vaši kupci ili su bili u vašoj poslovnici – dakle već imaju izgrađeno povjerenje u vašu tvrtku.

Iznad navedena ideja prikupljanja podataka o vašim kupcima služi informativno a iako se može kvalitetno koristiti i u praksi sigurni smo da postoji još mnoštvo inovativnih načina za postizanje istog ili još boljeg učinka.

Prikupite dodatne podatke o kupcima

Kada ostvarite zadovoljavajući broj novih korisnika na vašem web shopu krenite u prikupljanje dodatnih podataka o vašim kupcima jer je prikupljanje takvih podataka i analiziranje ponašanja kupaca najvažniji dio B2C poslovanja.

Takve podatke moći ćete lako iskoristiti u vašoj B2C marketinškoj i prodajnoj strategiji te općenito u izgradnji kvalitetne online prisutnosti vašeg brenda.

Prilikom prikupljanja podataka morate paziti da je sve u skladu s GDPR Uredbom o zaštiti podataka koja je stupila na snagu 2018. godine.

Pretvorite vaše kupce u stalne kupce

Kada ste prikupili i analizirali podatke kupaca te uhodali model prikupljanja novih podataka vrijeme je da vaše kupce pretvorite u stalne kupce. Takvu transformaciju najlakše je napraviti pomoću web shopa i marketinških alata.

Analizirajte ponašanje vaših kupaca na web shopu i korisničko iskustvo. Iskoristite takve podatke za optimizaciju korisničkog iskustva na vašim web stranicama, personalizaciju vaše ponude i proizvoda.

Ako kupci imaju dobro korisničko iskustvo na vašim web stranicama rado će se i vraćati na njih u potrazi za novim proizvodima. Osim remarketinga uvedite i druge oblike oglašavanja kao E-mail marketing, Social Media marketing, push-up obavijesti na web stranici i sl.

E-mail marketing kampanje

E-mail marketing jedna je od najvažnijih stavki oglašavanja B2C web shopa i poboljšavanja odnosa s kupcima. Iako spada u najstarije marketinške taktike nikako ga se ne smije zanemariti jer često dalje najbolje rezultate.

E-mail marketing strategiju potrebno je usmjeriti na odabrane segmente kupaca i marketinške poruke prilagođavati njima. E-mail automatizaciju možete koristiti vrlo uspješno s raznim alatima koji su danas često i besplatni.

Social Media Marketing

Social Media Marketing odnosno marketing na društvenim mrežama također je važna stavka za oglašavanje svakog B2C web shopa. Razmislite za početak tko su korisnici vaših proizvoda i vaše internet trgovine. Koliko imaju godina, gdje žive i koje društvene mreže najviše koriste. S takvim podacima možete se usmjeriti na odgovarajuće kanale na društvenim mrežama.

Vaše poruke na društvenim mrežama trebali bi biti u skladu s vašom Internet trgovinom. Dakle vrijeme je da optimizirate fotografije i opise proizvoda i prilagodite ih za prikazivanje na društvenim mrežama.

Nakon što ostvarite prodaju posao s vašim kupcima zapravo je tek započeo. Krajnji cilj je kreiranje kupaca koji cijene i poštuju vaš brend i proizvode a za tako nešto je potreban kontinuiran trud i kvaliteta.

Pisali smo još i o...