Smatraju li kupci Vašu web trgovinu pouzdanom?

Je li Vam se ikada dogodilo da ste dugo željeli kupiti neku stvar, a kada ste je konačno pronašli na internetu po super povoljnoj cijeni više niste bili sigurni trebate li naručiti taj proizvod upravo s te stranice?

Online kupnja postala je jednostavna kao dobar dan, sjedite u naslonjaču, kuhate ručak, kosite travu… Niste čak niti izašli iz vlastitog doma, a već ste usporedili ponudu (cijenu, brzinu dostave, raznovrsnost asortimana) u nekoliko trgovina i donijeli odluku s kojeg web shopa ćete izvršiti narudžbu. Dovoljno je samo uzeti mobitel u ruku i uz nekoliko klikova kupiti hranu, stvari, namještaj, dekoracije i mnogo više od toga. Danas je brzo i lako kupiti sve što vam treba, ali i ne treba 🙂

I dok sve djeluje tako jednostavno i idealno, broj online trgovina raste iz dana u dan, neke su pouzdanije, neke manje pouzdane. Nije svaka online kupovina tako bezbrižna kao što djeluje. Neki web shopovi zadaju glavobolje koje ste mogli izbjeći narudžbama s drugih web shopova ili fizičkih trgovina, zato opreza pri online kupovinama nikada dosta!

Ali koja je glavna razlika između online kupnje i kupnje u fizičkoj trgovini? Dok u fizičku trgovinu uđete, platite i odete bez da prodavaču ostavljate osobne podatke, kod online kupnje potrebno je navesti ime, prezime, adresu, podatke o računu… Većina kupaca složila bi se da takve povjerljive podatke ne želi dijeliti bez da provjeri koliko je sigurno upisati iste.

Zato je vrlo bitno da Vaša trgovina ulijeva povjerenje Vašim kupcima, jer jedino tako možete ostvariti dobru prodaju i kupce koji se vračaju, a to nije nimalo lako. Kao i kod fizičke trgovine, potrebno je u online trgovini stvoriti sigurno i ugodno okruženje za kupce. To je između ostalog, jedan od bitnih načina da se istaknete od konkurencije. Zato je povjerenje kupaca bitnije nego se čini na prvu.

 

Kako da steknete povjerenje kupaca i da Vaša online trgovina postane mjesto kojem kupci vjeruju?

Prije svega, vrlo je važno navesti kontakt podatke i to na vidljivome mjestu kako kupci ne bi morali zavirivati u svaki kut stranice da bi ih pronašli. U tom slučaju češće će napustiti stranicu nego nastaviti potragu. U skladu s navedenim, potrebno je potruditi se oko kontakt stranice koja bi trebala imati jasnu navigaciju s punim podacima o stranici i trgovini na kojoj planiraju ostvariti kupnju. Ukoliko želite povećati povjerenje kupaca. nikada nemojte izostaviti kontakt korisničke podrške, radno vrijeme tvrtke, kartu na kojoj će biti označena Vaše sjedište i eventualna fizička trgovina / poslovni prostori. Ako očekujete podatke od kupaca, morate biti spremni dati na uvid i podatke o vama.

 

Prema Zakonu o trgovačkim društvima u nastavku su navedeni podaci koji su obavezni na vašoj web stranici:

    • Puni i skraćeni naziv tvrtke (npr. Gregić advisory d.o.o. , Gregić advisory društvo s ograničenom odgovornošću za usluge)
    • Adresa sjedišta tvrtka
    • Sud kod kojeg je tvrtka upisana i broj pod kojim je tvrtka upisana u Sudski registar
    • Naziv i sjedište financijskih institucija u kojima tvrtka ima otvorene račune
    • Brojevi tih računa
    • IBAN
    • Osobe ovlaštene za zastupanje društva
    • Podaci o temeljnom kapitalu

 

Još nekoliko savjeta koje bismo preporučili:

  • koristite poslovne e-mail adrese s domenom prema nazivu vaše tvrtke
  • sigurnost stranice naglasite SSL certifikatima (to malo “s” u URL-u čini bitnu razliku, nije isto kupujete li sa stranice čiji je URL https://gregic-advisory.com/shop ili http://gregic-advisory.com/shop)
  • Navedite uvjete suradnje kako bi potencijalni kupac mogao saznati koja su njegova prava i obveze
  • Pri postavljanju proizvoda na stranicu potrudite se da svaki proizvod ima adekvatne fotografije i opise, ako nema dovoljno informacija o proizvodu ili na slici nisu vidljivi bitni detalji to bi moglo dovesti do odustajanja od kupovine

Ukoliko želite pokrenuti vlastitu online trgovinu ili poboljšati sadašnju, više savjeta možete pronaći u preostalim našim člancima i novostima koje slijede ili nam se jednostavno javite putem mail-a info@sm-art-design.com ili telefonom na broj 091 761 2710.

Pisali smo još i o...