Što vam donosi pokretanje veleprodajnog (B2B) web shopa?

Online prodaja u svijetu a i u Hrvatskoj nezaustavljivo nastavlja s rastom. Rast online prodaje posebno se osjetio tijekom 2020. godine radi zdravstvenih prilika. Ako već imate online prodaju bez ozbira bila ona maloprodajna (B2C) ili veleprodajna (B2B) svakako bi trebali razmišljati o podizanju kvalitete jer kupci danas očekuju sve više i više od online trgovine. Dok kupci očekuju sve više od online trgovaca konkurencija je također sve inovativnija i seli svoju prodaju online. U slučaju da nemate web shop ili sličan oblik online prodaje u principu bi trebali što prije krenuti.

Kada govorimo o web shopovima i online prodaji najčešće se misli na maloprodajne web shopove (B2C), međutim veleprodajni web shop (B2B) donosi velike prednosti vašem poslovanju – ispod možemo pogledati o kojima se radi.

Prezentacija vaših proizvoda

Vaše proizvode lakše je kupcima prezentirati putem veleprodajnog web shopa nego kroz već zastarjele kataloge od nekoliko stotina stranica koji se moraju ispisivati ili eventualno slati e-mailom.

Puno je jednostavnije vašem partneru poslati link na određenu kategoriju proizvoda unutar vašeg web shopa gdje u miru može pogledati proizvode koji ga zanimaju, koristiti opcije tražilice i filtriranja.

Kada se vaš partner odluči za narudžbu jednostavno će proizvode koji ga zanimaju dodati kroz košaricu i zatražiti veleprodajnu ponudu.

Veleprodajni web shop dakle čini značajne uštede na tisku kataloga. Daje vam mogućnost uređivanja fotografija i opisa proizvoda u svakom trenutku a vaši proizvodi uvijek su dostupni vašim partnerima.

Jeste li znali? Cijene na veleprodajnom web shopu ne moraju biti vidljive svima, mogu biti prikazane samo registriranim kupcima.

Komunikacija i obavijesti partnerima (veleprodajnim kupcima)

Kroz veleprodajni web shop možete automatski učitati popis vaših poslovnih partnera gdje će im automatizam kreirati korisničko ime i lozinku za prijavu u vaš B2B web shop. Nadalje im je dovoljno putem emaila dostaviti navedene podatke za prijavu i vaši partneri imaju pristup vašem web shopu.

Vaše poslovne partnere možete podijeliti u kategorije i svakoj kategoriji definirati drugačije popuste. Na ovaj način će pojedini partneri vidjeti drugačije cijene ovisno o vašem dogovoru s njima.

Implementacija s vašim CRM sustavom i Newsletterom omogućava vam da u nekoliko klikova pošaljete email obavijest svima ili dijelu vaših partnera o izmjeni cijena, novom asortimanu ili sličnim obavijestima. Dakle komunikacija s vašim partnerima postaje vrlo jednostavna i pregledna.

Integracija s CRM sustavom

Bez obzira imate li veleprodajni (B2B) ili maloprodajni web shop (B2C) predlažemo da ga integrirate s vašim CRM sustavom i računovodstvenim programom. S ovakvom integracijom možete vrlo jednostavno izdavati račune za narudžbe zaprimljene u web shopu te kroz CRM sustav imate pregled što su vaši partneri/kupci pregledavali na web shopu.

Takva analitika daje vam velike mogućnosti targetiranja s newsletter kampanjama i kampanjama digitalnog marketinga.

Specifikacije proizvoda

Specifikaciju svakog proizvoda možete dodati na stranicu proizvoda unutar web shopa u .pdf formatu gdje ju kupci mogu preuzeti u jednom kliku. Osim same specifikacije proizvoda ovo se odnosi i na upute za korištenje i sve druge eventualne popratne dokumente koji idu uz proizvod.

Kada sve popratne dokumente postavite na web shop uz vaše proizvode ne morate se brinuti da će se događati greške prilikom dostave popratne dokumentacije uz proizvod jer je sve automatizirano. Također kako je vašim kupcima sve dostupno imate i manje opterećenje na vaše djelatnike.

Mogućnost personalizacije vaše ponude

Kada integrirate web shop s CRM sustavom za svakog kupca imate vrlo jasan povijesni pregled kupnji. Osim samog pregleda kupnji ili narudžbi imate i mnoge druge informacije o kupcu i njegovom ponašanju na vašem web shopu što vam daje mogućnost da personalizirate vašu ponudu.

Ovakav oblik personalizacije koji se naviše koristi u marketingu i prodaji danas postaje značajan segment poslovanja, jer kao što smo naveli na početku kupci traže sve više i više od trgovaca.

Zaključak

U ovom članku naveli smo pet značajnih benefita koje vam donosi veleprodajni web shop. U praksi je benefita naravno više ali B2B online poslovanje predstavlja vrlo široko područje. U slučaju da želite izradu maloprodajnog ili veleprodajnog web shopa kontaktirajte nas za ponudu ili konzultacije.

Pisali smo još i o...