Što je bitno za uspješno rangiranje na Google tražilici?

Rangiranje web stranice na Google-u

Pretraživanjem nekog pojma na Google-u, tražilica izbaci određeni redoslijed rezultata. Tim procesom upravlja složeni algoritam na koji utječe nekoliko stotina čimbenika kako bi odredio poziciju vaše web stranice (mrežnog mjesta) na rezultatima pretraživanja. Među njima postoje faktori koji u manjoj mjeri utječu na rang, ali i neki važniji faktori koji su presudni za uspješno pozicioniranje vaše web stranice ili web shopa i rezultate vašeg poslovanja.

Svakoj web stranici je u interesu biti rangiran na što višoj poziciji jer istraživanja pokazuju kako web stranica na prvoj poziciji rezultata pretraživanja dobiva čak 39% ukupnih klikova, dok samo 4,8% korisnika pregledava drugu stranicu pretraživanja. Dakle ne morate biti prvi među rezultatima Google pretraživanja, ali ako niste na prvoj stranici vaše poslovanje ima veliki problem. U principu vaša tvrtka ima web stranicu ili web shop koji će vidjeti manje od 5% zainteresiranih korisnika.

Utjecati na rangiranje web stranice moguće je prilagođavanjem i usklađivanjem Google-ovim pravilima, odnosno procedurama SEO optimizacije od kojih su najznačajniji:

  • Mobilna optimizacija – vrlo je važno da web stranica bude funkcionalna u desktop, mobilnoj i tablet varijanti jer će to utjecati na rangiranje na tražilici
  • Optimizacija meta sadržaja i opisa fotografija – cijeli tekst uključen na web stranici bi trebao biti dobro osmišljen kako bi Google pružio sve relevantne informacije o sadržaju. Vrlo je važno korištenje ključnih riječi u meta naslovima stranica, u meta opisima stranica, te ispravno imenovanje fotografija i videozapisa. Putem relevantnih ključnih riječi Google otkriva značenje svake web stranice te će tako doći do poboljšanja pozicije na rezultatima i veće posjećenosti.
  • Količina i kvaliteta sadržaja – ako na webu imate minimalnu količinu sadržaja biti će vrlo teško ostvariti dobre i kvalitetne rezultate. Preporuka je pisanje bloga jer ćete korisnicima pružiti korisne informacije, te imati priliku uključiti značajnu količinu ključnih riječi na web stranicu. Kod pisanja bloga važno je pisati o temama koje su povezane s vašim poslovanjem, te zanimaju vašu ciljnu skupinu i rješavaju njihove probleme. Duži sadržaj ostvaruje bolje rezultate, a kako bi kontinuirano imali novi i svjež sadržaj, objavljujte blog dva do četiri puta mjesečno.
  • Linkovi – poveznice ili linkovi predstavljaju važan faktor za SEO i rangiranje na tražilicama. Postoje tri vrste linkova, a to su:
  • ulazni (inbound) – linkovi na drugim stranicama koji vode na vašu web stranicu, povećavaju autoritet vaše web stranice jer „govore“ algoritmu da na stranici postoji kvalitetan sadržaj koji su i drugi uočili te linkaju na njega ili ga koriste kao referencu
  • izlazni (outbound) – linkovi koji s vaše stranice vode na druge web stranice, također povećavaju autoritet weba jer posjetiteljima osiguravaju dodatne izvore korisnog sadržaja
  • Interni linkovi – linkovi koji vode na druge dijelove vaše web stranice, također demonstriraju Google-u da na webu imate povezanu, cjelovitu priču o određenoj temi

Iskustvo korištenja web stranice na svim vrstama preglednika, stvaranje kvalitetnog sadržaja i osiguravanje dovoljnog broja linkova su najbitniji faktori koji utječu na rangiranje web stranice.

Pisali smo još i o...