Kada koristiti naslovnu stranicu, a kada odredišnu stranicu?

Naslovna ili početna stranica je glavna stranica vaše web stranice, ali nije nužno odredišna stranica.

Početna stranica je središte web stranice, te posjetitelji preko nje traže ostatak sadržaja koji ih zanima na vašoj web stranici.

Odredišna stranica je odredište odnosno mjesto gdje želite da posjetitelji završe na vašoj web stranici i naprave određenu radnju ili konverziju (registraciju, kupnju, pošalju upit i sl.).

Cilj naslovne stranice je zainteresirati posjetitelje informativnim i zabavnim sadržajem, te ih usmjeriti prema konverziji. Također ključna je za privlačenje novih i potencijalnih kupaca. Dok je cilj odredišne stranice da posjetitelje pretvore u kupce ili da ih potakne na neku drugu željenu akciju, kao što je registracija u web shop, pretplata na newslleter i drugo.

Kako odlučiti koristiti li naslovnu ili odredišnu stranicu?

Ako ste novi u online svijetu ili ste nedavno otvorili web shop trebali bi koristiti naslovnu stranicu jer je mnogim online trgovcima praksa još neko vrijeme uređivati naslovnu stranicu. Tada je početna stranica kvalitetan odraz vašeg poslovanja. Međutim ne radi svako poslovanje na isti način te će neki stvoriti brzu i učinkovitu mini stranicu, odnosno web mjesto na kojem nude informacije o jednom određenom proizvodu ili grupi proizvoda.

Kada želite pružiti osnovne informacije kao što su cjelokupna ponuda, adresa, broj telefona, informacije o dostavi, također koristite početnu ili naslovnu stranicu.

Ako vodite Facebook oglase koristite odredišnu stranicu jer oglas mora biti zanimljiv kako bi korisnici kliknuli na njega. Odnosno možete nuditi određene popuste, akcije ili organizirati nagradnu igru. Kada imate ciljane ponude najbolje je preusmjeravati korisnike na određeno mjesto koje pruža više informacija za spomenutu ponudu.

Kada vodite Google Ads reklame ako odabirete usko određene ključne riječi najbolje je online promet voditi na odredišnu stranicu koja detaljnije promovira proizvode i usluge. A ako odabirete općenite ključne riječi, odnosno ako želite korisnicima pokazati da postojite, tada je najbolje online promet voditi na dobro optimiziranu početnu stranicu.

Kada nudite novu ponudu ili usluge najbolje je online promet usmjeriti na nove ponude odnosno na odredišnu stranicu.

Zaključak je da ako možete točno odrediti akciju koju želite da potencijalni korisnici poduzmu – prikažite im odredišnu stranicu, a kada ne možete točno odrediti akciju ili želite naglasiti kvalitetu poslovanja – prikažite im početnu ili naslovnu stranicu.

Pisali smo još i o...