Kako uspješno brendirati proizvod ili uslugu

Kako uspješno brendirati proizvod ili uslugu

Kako bi se istaknuli od konkurencije potrebno je izgraditi prepoznatljiv i autentičan brend. U nastavku ćemo se potruditi objasniti što brendiranje podrazumijeva i kako ga provesti na ispravan način.

Brendiranje je proces stvaranja osobnosti vaše tvrtke ili proizvoda i predstavlja vaše poslovanje, odnosno podrazumijeva sve dodirne točke kupca s vašim proizvodima. Važno je da brend bude autentičan, kako bi se vaša tvrtka ili proizvod koji brendirate mogli istaknuti od konkurencije.

Prije stvaranja brenda, bitno je znati što se nudi na tržištu i koji su vaši konkurenti, odnosno analiza konkurencije je važna stavka svakog brendiranja. Istraživanjem tržišta saznat ćete što sve treba analizirati kako bi došli do krajnjeg cilja. Također bitno je definirati ciljnu skupinu, odnosno za koga stvarate proizvod ili uslugu, te će vam takve informacije pomoći u stvaranju uspješnog brenda.

Kreiranjem brend strategije, vaš brend će biti prepoznatljiv i stvarat će emotivnu vezu s idejom i kupcima. Brend strategija mora razumjeti vaše potencijalne kupce, njihove želje, interese, potrebe i osjećaje. Važno je razlikovati i brendiranje usmjereno na fizičke i pravne osobe jer je prodajni proces uvelike drugačiji u B2B ili B2G poslovanju.

U strategiji brendiranja potrebno je istaknuti najveće vrijednosti vašeg proizvoda ili usluge, odnosno koje su prednosti i po čemu se vaš proizvod razlikuje od drugih. Takav pristup omogućit će prepoznatljivost vašeg brenda. Kada opisujete vaš proizvod nemojte se usredotočiti samo na tehničke specifikacije i karakteristike proizvoda jer su one teško razumljive kupcima. Vaš brend treba stvarati trajne i čvrste emotivne veze s vašim kupcima pri čemu će se također stvoriti i lojalnost kupaca.

Kako bi jasno izradili vizualni identitet brenda, potrebno je imati strategiju dizajna te upoznavanje s brendom i njegovom djelatnošću. Bitna stavka kod implementacije vizualnog identiteta je jednostavnost, te korištenje najviše tri boje kako bi komunikacija bila preciznija i jednostavnija. Loše dizajniran vizualni identitet može narušiti imidž poduzeća i proizvoda.

Spoj vizualnih, verbalnih i emotivnih vrijednosti ističe se na tržištu na prepoznatljiv način. Možete osmisliti marketinški slogan koji će imati emotivne značajke kako biste uspješno povezali vizualne vrijednosti s verbalnim u jednu funkcionalnu cjelinu.

U podizanju svijesti o vašem brendu odnosno proizvodima ili uslugama pomoći će vam prisutnost na offline i online kanalima. Bitno je povezati kupce s vašim proizvodima na emocionalnoj razini, a to možete postići s kvalitetnom pristutnošću na digitalnim platformama i komunikacijom sa vašim pratiteljima.

Kako bi plasirali brend na tržište, integrirana brend strategija pomoći će vam da zaokružite sve platforme i medije za komunikacijske vrijednosti, odnosno reklame, posjetnice, plakate, bannere i sl.

Također možete napraviti marketinšku kampanju koja može biti planirana u sklopu marketinškog plana na duže razdoblje ili periodički. Potrebno je odrediti budžete i zakupiti odgovarajuće medije.

Za stvaranje kvalitetnog i prepoznatljivog brenda na tržištu potreban je detaljan i analitičan pristup te morate razumjeti da se uspješno brendiranje ne događa preko noći. Brendiranje je postupak koji traje kroz duži vremenski period i u kojem je bitno da od samog početka imate dobro zaokruženu strategiju. Ako se dovedete u situaciju da stalno mijenjate strategiju brendiranja zapravo narušavate povjerenje u brend i njegovu kvalitetu, jer kupci nisu sigurni što mogu očekivati.

Iris Gregić

info@sm-art-design.com

SMART DESIGN © 2017-2024 Sva prava pridržana

Pisali smo još i o...