Što su CRM i ERP sustavi i trebaju li vašem poduzeću?

CRM ili Customer Relationship Management je skup alata za upravljanje poslovanja i odnosa s klijentima. Povezuje s klijentima sve poslovne procese od praćenje narudžbi do upisivanja radnih zadataka i izdavanja ponuda i računa.

ERP ili Enterprise Resource Planning je poslovni informacijski sustav koji kontrolira poslovne procese u tvrtki. Glavna karakteristika je da upravlja s više odjela iz iste baze podataka, te su tako sve informacije na jednom mjestu i relevantni podaci pristupačni su različitim sektorima unutar tvrtke.

ERP je orijentiran na poslovno poslovanje, dok je CRM orijentiran prema kupcima. ERP je fokusiran na smanjene troškova, te ga uglavnom koriste velike tvrtke, a CRM je fokusiran na povećanje prodaje i dobiti, te ga više koriste srednje i male tvrtke. CRM također omogućuje praćenje rada zaposlenika.

Koji poslovni softver je najbolji odabrati za vašu tvrtku ovisi o načinu poslovanja i veličini tvrtke.

Prije izbora između CRM ili ERP sustava potrebno je analizirati poslovanje i poslovne procese vaše tvrtke. Nakon kvalitetne analize se može donijeti procjena koji sustav bi više koristio vašem poslovanju te se potom može pristupiti odabiru odgovarajućeg programskog rješenja.

Uvijek vodite računa o tome da je primarna svrha uvođenja novog sustava u poslovanje unaprjeđenje vaših poslovnih procesa i rada djelatnika te trebate voditi računa da s novim sustavom ne uvedete pomutnju u vaše poslovne procese.  

Pisali smo još i o...