Problemi kod online tržišta

Problemi kod online tržišta

Poteškoće kod online tržišta izazvane su poremećajem u transportu zbog posljedice pandemije, te kasnije i ratom u Ukrajini. Također problem je i nedostatak radne snage što značajno otežava isporuku i produljuje rok isporuke narudžbi krajnjim kupcima.

Online trgovci su u poteškoćama zbog poremećaja dobavnih lanaca, rasta cijena, skupog oglašavanja, nedostatka radne snage,  inflacije te pripreme za uvođenja eura. Hrvatsko tržište je malo, te će se u ovoj kriznoj situaciji najteže snaći mali online trgovci, dok se velike tvrtke uspješnije nose s novim izazovima.

Automatizacija i digitalizacija dodatno su proširili online tržište i očekivanja krajnjih potrošača koji iz godine u godinu očekuju sve bolju i pouzdaniju uslugu online kupovine i korisničke podrške, dok s druge stane eCommerce rješenja brojnih malih tvrtki ne zadovoljavaju standarde kupca.

Online trgovine otvorile su brojne tvrtke za vrijeme epidemije u 2020. i 2021. godini. međutim značajan broj novootvorenih online trgovina ne zadovoljava današnje standarde koje kupci očekuju. Hrvatska je relativno malo tržište na kojem u posljednjih godinu dana otvoreno stotina web shopova, a mnoge od njih nemaju prihode koji im dopustili zapošljavanje dizajnera, stručnjaka za digitalni marketing, administratora web shopa i ostalu logistiku.

Neke manje i srednje tvrtke se relativno uspješno nose s novim izazovima angažiranjem vanjskih stručnjaka za vođenje i optimizaciju web shopa te za oglašavanje.

Značajan problem je i (ne)vidljivost online trgovina malih tvrtki koje kupci uopće ne mogu pronaći ako ne postoje prateći Google oglasi ili oglasi na društvenim mrežama uz kvalitetnu SEO optimizaciju.

Dodatan problem predstavlja i sve skuplje oglašavanje jer se veći broj web shopova natječe za isti broj kupaca, a posljedica je porast cijene oglašavanja na digitalnim kanalima.

Također se pojavljuju i logistički problemi dobave robe i dostave do krajnjih kupaca jer su cijene transporta robe značajno porasle u odnosu na predpandemijsko razdoblje. Povećalo se i vrijeme isporuke, te je razdoblje planiranja zaliha produljeno na šest do devet mjeseci, a to je vrlo dugo za online prodaju i donosi financijsko opterećenje zaliha. Porasle su i cijene dostave paketa kupcima. Cijena dostave paketa u vrijednosti od 150 do 200 kuna iznosi 30 do 35 kuna ( oko 20%-25% ukupnog troška kod manjih narudžbi otpada na dostavu).

Potencijalno rješenje za nove izazove leži u optimizaciji planiranja zaliha, podizanju kvalitete i korisničkog iskustva u online trgovini te izgradnji lojalnosti kupca i otvaranju novih marketinških kanala (Google, Facebook, Instagram, TikTok, Newsletter). Također treba razumjeti da je pokretanje uspješne online trgovine zahtjevan i duži proces kojem je potrebno strateški pristupiti i imati realistične ciljeve.

Iris Gregić

Pisali smo još i o...